Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegus szklankowy

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 sztuka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mak suchy 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy 1 łyżeczka
masło 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Piegus szklankowy

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z makiem i proszkiem. Na końcu dolewamy aromat.

Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Blacha 23x25cm.

Najlepiej smakuje polany polewą czekoladową. Można również posypać go cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 11.06.2013 10:25
robiłam i wyszedł super!!!!
mirosława4 13.12.2012 18:38
smaczne ciasto
dwa pokoje z kuchnią 26.11.2012 08:20
dzięki za informację, bo jadłam kiedyś to ciasto i mi smakowało, dlatego chciałam sama zrobić :)
Anula 25.11.2012 13:10
Jozefinka oczywiście nie jesteś ślepa, tylko ja gapa. Masła powinno być 125 gram. Przepraszam. Marysunia, trudno mi powiedzieć z ilu jaj będzie szklanka białek. Zależy to od wielkości jaj. Ja w zależności ile mam białek, dostosowuje ilość pozostałych produktów. A białka mrożę, w pojemniczku odpowiadającym szklance, jak się uzbiera, to robię piegusa:)
dwa pokoje z kuchnią 23.11.2012 20:27
albo jestem ślepa albo nie ma w składzie podanej ilości masła, które później pojawia się w opisie sporządzania..
Wiesława1 23.11.2012 18:49
ciekawe
mufinka79 23.11.2012 18:30
prezentuje się bardzo smakowicie :)
Mysiunia 23.11.2012 15:54
Zanim przeczytałam przepis zastanawiałam sie dlaczego akurat taki tytuł :) Już wiem:) Ile mniej-wiecej potrzeba jajek, aby była pełna szklanka? warto wcześniej wiedzieć aby sobie zaplanować co zrobić z żółtek :)
Poison1988 23.11.2012 15:05
fajny piegusek :)
bietka 23.11.2012 13:51
fajny przepis
KRYS 23.11.2012 13:42
Juz wiem do czego wykorzystam białka
Piotr-21 23.11.2012 13:40
fajny
Aleksandra15 23.11.2012 13:15
Bardzo fajny przepis ;)
aisoglam 23.11.2012 12:10
Fajnie wygląda to ciasto, pewnie też nieźle smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak