Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowate ciasto

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
proszek do pieczenia 2łyżeczki
ocet 1łyżka
jaja 7 sztuk
mak 3/4 szkl
masa makowa 500 g
brzoskwinie w puszce 500 g
galaretka cytrynowa 1 szt
czekolada gorzka 1 szt
cukier puder 0,5 szkl
masło 250 g
kawa 1/4 szkl
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowate ciasto

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet, wszystko razem wymieszać i odstawić. Białka lekko posolić, ubić na sztywną pianę dodać cukier puder. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta wsypać suchy mak. Dobrze wymieszać. Biszkopta piec ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na pół.
Masa ;
zaparzyć mocną kawę i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać cukier puder. Dalej ucierając dodając kolejno po łyżce mielonych orzechów. Następnie dodawać po łyżce kawy.
Galaretkę cytrynową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.
Przełożenie ciasta;
Na biszkopt makowy wyłożyć masę orzechową, na to wyłożyć masę makową, brzoskwinie pokrojone w kostkę, tężejąca galaretkę cytrynową. Wszystko przykryć drugą częścią placka. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kiedy wystygnie polać nią ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak