Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowata łąka :)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 4-5 sztuk
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 1 szt.
sól szczypta
rodzynki 50 gram
cukier puder

Porada

Można wykorzystać ziemniaki które zostały nam z dnia wczorajszego. Dla dzieci wybieramy rodzynki niesiarkowane.

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowata łąka :)

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy. Gdy są miękkie odcedzamy i czekamy aż wystygną. Zimne ziemniaki mielimy.
Krok 1 - Piegowata łąka :) foto
2
Pół kubka rodzynek (ok.50g) zalewamy wrzątkiem. Po dziesięciu odcedzamy.
Krok 2 - Piegowata łąka :) foto
3
Do zmielonych ziemniaków dodajemy rodzynki, wbijamy jajko i wsypujemy ok. 3 łyżki mąki. Doprawiamy szczyptą soli.
Krok 3 - Piegowata łąka :) foto
4
Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za miękkie można dodać trochę mąki.
Krok 4 - Piegowata łąka :) foto
5
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu kładziemy na ręcznik papierowy by wchłonął resztę tłuszczu.
Krok 5 - Piegowata łąka :) foto
6
Z placków wycinamy różne wzory które zachęcą niejadków do spróbowania. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Piegowata łąka :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 03.10.2014 19:18
musze wykorzystac ten pomysl, moj tez jest niejadkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak