Pieczywko czosnkowe wg Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanka
  • drożdże

    20 g
  • woda

    0,5 szklanki
  • sól

  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • ser starty

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wyrabiam ciasto: mieszam mąkę, sól (ok 1 szczypta) drożdże i wodę. Ciasto wyrabiam ręką a gdy składniki sie już połączą odstawiam pod przykryciem na ok 1 godzinę. Następnie lekko wyrośnięte ciasto rozkładam na blaszce - ja użyłam zwykłą prostokątną blachę i rozłożyłam na tyle na ile wystarczyło ciasta. W miseczce mieszam oliwę z wyciśniętym czosnkiem i tym nacieram ciasto. Następnie posypuję obficie bazylią i oregano. Można posypać papryką czerwoną lub posmarować delikatnie ketchupem. Jeśli lubimy kładziemy na ciasto jakąś kiełbaskę i obsypujemy startym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Chojłówna 17.10.2012 09:43
uwielbiam takie pieczywko:)
parysek10 26.08.2012 20:24
bardzo lubię takie jako przegryzka do sałatek
Rafał10 24.08.2012 19:40
mniammmm ale bym zjadła!!! Czosnek używamy do wszystkiego :) nooo prawie wszystkiego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat