Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
jajko 3 sztuki
groszek konserwowy 3 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczki
przyprawa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.Mięso porządnie umyć i osuszyć. Rozkroić jak książkę i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. W miseczce wymieszać przyprawy i oprószyć nimi mięso z każdej strony. Odsączony z zalewy groszek ułożyć na mięsie. Na jednym z końców ułożyć jajka i zwinąć schab w roladę. Następnie spiąć ją wykałaczkami a potem obwiązać nicią bawełnianą do mięsa ( wykałaczki pomagają w bezproblemowym obwiązaniu mięsa). Wyjąć wykałaczki a mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Położyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około 1/2 szklanki wody i piec w 220 st około 60-70 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek i zostawić aby mięso z góry się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem zdjąć nici. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak