Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony ,soczysty schab

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
grzyby leśne 6 szt
śliwki suszone 5 szt
CZASNEK 3 ząbki
cebula 1 szt
miód 1 łyżka
majeranek
sól
jałowiec
Gorczyca biała cała Prymat
woda
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony ,soczysty schab

robiąc schab zawsze jest obawa, że nie wyjdzie ona dostatecznie soczysty. Nasz schab na początku musimy zamarynować w przyprawach. Soli, pieprzu, majeranku, rozgniecionym jałowcu, gorczycy oraz wyciśniętym przez praskę czosnku. Schab tak zamarynowany włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie nasz schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewany wodą, aby było jej na 1-1,5 cm wysokości naczynia. Dokładamy grzyby, śliwki, cebule przekrojoną na cztery, a także miód. Naczynie przykrywamy przykrywką naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową. Wstawiamy schab do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 20 min, później temperaturę obniżamy do 180 stopni C i pieczemy około 2,5h. Co jakiś czas podlewamy schab wodą z naczynia żaroodpornego. Im dłużej będziemy piec schab tym bardziej będzie się robił sos na dnie. Przed podaniem nacinamy trochę schab w miejscach ,gdzie później będziemy kroić plastry i w tych nacięciach znów podlewamy wodą z dna naczynia. Po wyciągnięciu schabu powstały sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Danie gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 21.03.2013 19:26
smaczny schab

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak