Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony schab śliwkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
śliwki suszone 30 dag
Marynata do mięs klasyczna Prymat
sól do smaku
olej 0,5 szkl
cebula biała 2 szt
woda 1 szkl do podlania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab śliwkowy

Schab myjemy, osuszamy i solimy. Marynatę staropolską mieszamy z ok 0,5 szklanki oleju i oblewamy tym mięso. Odstawiamy przykryte do lodówki nawet dwa dni przed pieczeniem. Suszone śliwki płuczemy i zalewamy wodą na kilka minut. W mięsie robimy ostrym i długim nożem nacięcie na samym środku na wylot. Z obu stron nadziewamy odsączonymi śliwkami, by wypełniły całe mięso. Kilka śliwek rozdrabniamy z wodą i smarujemy nimi mięso. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wrzucamy do środka pokrojoną cebulę i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny w 200°C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.10.2014 14:46
pyszne mięsko
Bernadeta1 28.10.2014 12:44
Ja też bardzo lubię taki schab
Magula 28.10.2014 11:32
lubię takie mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak