Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony marynowany boczek

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
sól 1/2 szklanki
oliwa 5 łyżek
miód prawdziwy 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 3 szt
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony marynowany boczek

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć i włożyć do dużego garnka. Wsypać sól, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić mięso w kąpieli solankowej na dobę do lodówki.
Krok 1 - Pieczony marynowany boczek foto
2
Wylać wodę z solą. Wrzucić do mięsa wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i musztardę, dodać oliwę.
Krok 2 - Pieczony marynowany boczek foto
3
Za pomocą rąk natrzeć dokładnie mięso, aby było równomiernie pokryte marynatą. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 3 - Pieczony marynowany boczek foto
4
Położyć mięso na folii, wyłożyć na nie resztę marynaty, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Pieczony marynowany boczek foto
5
Rozchylić folię aluminiową i piec jeszcze około 30-40 minut.
Smacznego :)
Krok 5 - Pieczony marynowany boczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 01.06.2016 11:56
pyszne jedzonko
Grazyna0211 01.06.2016 09:32
smaczne mięsko
Janina 31.05.2016 20:37
Pyszny domowy ;))
Urszula Świeca 31.05.2016 20:18
Smaczny boczek.))
Skotka 31.05.2016 20:04
Bardzo lubię taki boczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak