Pieczony marynowany boczek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    1 kg
  • liście laurowe Prymat

    2-3 szt
  • ziele angielskie całe

    kilka ziarenek
  • sól

    1/2 szklanki
  • oliwa

    5 łyżek
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • musztarda

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżka
  • tymianek Prymat

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony marynowany boczek foto
Mięso umyć, osuszyć i włożyć do dużego garnka. Wsypać sól, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić mięso w kąpieli solankowej na dobę do lodówki.
Krok 2 - Pieczony marynowany boczek foto
Wylać wodę z solą. Wrzucić do mięsa wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i musztardę, dodać oliwę.
Krok 3 - Pieczony marynowany boczek foto
Za pomocą rąk natrzeć dokładnie mięso, aby było równomiernie pokryte marynatą. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 4 - Pieczony marynowany boczek foto
Położyć mięso na folii, wyłożyć na nie resztę marynaty, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Pieczony marynowany boczek foto
Rozchylić folię aluminiową i piec jeszcze około 30-40 minut.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 01.06.2016 11:56
pyszne jedzonko
Grazyna0211 01.06.2016 09:32
smaczne mięsko
Janina 31.05.2016 20:37
Pyszny domowy ;))
Urszula Świeca 31.05.2016 20:18
Smaczny boczek.))
Skotka 31.05.2016 20:04
Bardzo lubię taki boczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat