Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś starofrancuski

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sosu sojowego 10 ml
musztardy starofrancuska 4 łyżki
miodu 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt.
OSTRA PAPRYCZKA 1/2 szt.
sok z jednej limonki 1 szt.
oliwy z oliwek 4 łyżki
pomidory 2 szt.
zielonych oliwek 10 szt.
zielona pietruszka 1 do dekoracji
sól do smaku
sos winegret 30 ml
filet z łososia 2 szt.
kapary 8 szt.
mix sałat 150 (z rukolą w składzie)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś starofrancuski

Do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, posiekanej ostrej papryczki, oliwę z oliwek, sok z limonki, 2 łyżki musztardy. Dokładnie mieszamy. Obtaczamy łososia z marynacie i odstawiamy na 15 min do lodówki.
Do mix sałatkowego dodajemy pomidory, oliwki, kapary i polewamy sosem winegret.
Łososia wyciągamy z marynaty, przekładamy na blachę posmarowaną oliwą z oliwek. Do pozostałej marynaty dodajemy 2 łyżki musztardy, mieszamy i nakładamy na łososia. Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 5-10 min. Podajemy z sałatką i pieczywem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 29.12.2013 20:46
Super pomysł, muszę spróbować :)
V_kuchareczka 29.12.2013 20:20
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak