Pieczony łosoś starofrancuski

Pieczony łosoś starofrancuski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sosu sojowego

    10 ml
  • musztardy starofrancuska

    4 łyżki
  • miodu

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • OSTRA PAPRYCZKA

    1/2 szt.
  • sok z jednej limonki

    1 szt.
  • oliwy z oliwek

    4 łyżki
  • pomidory

    2 szt.
  • zielonych oliwek

    10 szt.
  • zielona pietruszka

    1 do dekoracji
  • sól

    do smaku
  • sos winegret

    30 ml
  • filet z łososia

    2 szt.
  • kapary

    8 szt.
  • mix sałat

    150 (z rukolą w składzie)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczony łosoś starofrancuski

Do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, posiekanej ostrej papryczki, oliwę z oliwek, sok z limonki, 2 łyżki musztardy. Dokładnie mieszamy. Obtaczamy łososia z marynacie i odstawiamy na 15 min do lodówki.
Do mix sałatkowego dodajemy pomidory, oliwki, kapary i polewamy sosem winegret.
Łososia wyciągamy z marynaty, przekładamy na blachę posmarowaną oliwą z oliwek. Do pozostałej marynaty dodajemy 2 łyżki musztardy, mieszamy i nakładamy na łososia. Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 5-10 min. Podajemy z sałatką i pieczywem. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Joannasz3190 29.12.2013 20:46
Super pomysł, muszę spróbować :)
V_kuchareczka 29.12.2013 20:20
musi być pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat