Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak z tapas

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka (ok. 1,8 kg)
tapas paprykowo-pomidorowy 2 czubate łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak z tapas

Tapas przełożyć do miseczki. Do pasty dodać zioła, przyprawy i musztardę, dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić, opłukać, lekko osuszyć, dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Przyprawy wetrzeć także pod skórkę. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania grzbietem do dołu. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Następnie kurczaka odwrócić grzbietem do góry i piec kolejną godzinę w tej samej temperaturze. Na koniec kurczaka odwrócić z powrotem grzbietem do dołu, temperaturę zwiększyć do 250 stopni, piec jeszcze kilka minut (niezbyt długo), aż skórka z wierzchu się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 13.07.2016 18:17
chętnie zrobię
mysza75 13.07.2016 17:14
ale pyszny rumiany kurczak
Agnieszka-87-25 13.07.2016 14:39
bardzo dobry
pestka 13.07.2016 12:53
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak