Pieczony kurczak z cytryną, ziemniakami i zielonymi oliwkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1 szt
  • ziemniaki

    1 kg
  • oliwki zielone

    75 gram
  • cytryna

    1 szt
  • boczek wędzony

    5 dkg
  • liscie laurow

    2 szt
  • pasta pomidorowa

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • rosół z kurczaka

    120 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180C. Obrane ziemniaki pokrój w kawałki i włóż je do żaroodpornego naczynia. Rozsyp na nich cebulę, oliwki, plastry cytryny, boczek oraz liście laurowe. Wmieszaj do bulionu pastę pomidorową oraz ocet i polej nimi ziemniaki. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz przez 50 minut lub do momentu, aż kurczak się zarumieni.

Przełóż kurczaka na ciepły talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 C i wstaw do niego naczynie z ziemniakami. Piecz przez 10 minut lub do chwili aż ziemniaki będą miękkie.
Połóż kurczaka na ziemniakach, jeśli chcesz posyp pietruszką i podawaj.

Ode mnie - uważaj znika od razu ;) czyli udało mi się zrobić zdjęcie po wyjęciu z piekarnika, a potem mogłabym zrobić tylko zdjęciom kosteczek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 29.05.2012 13:38
super
dorota20w 09.11.2011 15:08
pysznie
malaczarna23 07.10.2011 11:31
pycha
ewelinapac 28.09.2011 15:52
smaczny
Tika4444 04.11.2010 08:00
wygląda pięknie
Jolanta40 31.10.2010 09:32
apetycznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat