Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony królik

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 szt
mleko 1 l
cebula 60-70 dag
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony królik

Kroki postępowania

1
Królika umyć i podzielić na porcję. Zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie mleko wylać.
Krok 1 - Pieczony królik foto
2
Cebulę obrać i pokroić na plasterki.
Krok 2 - Pieczony królik foto
3
Każdą porcję królika oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso przełożyć do brytfanny i pomiędzy kawałkami mięsa ułożyć cebulę. Dodać liście laurowe. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin.
Krok 3 - Pieczony królik foto
4
Do brytfanny wlać szklankę wody i piec przez około 2 godziny w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas polewać mięso wytwarzającym się sosem.
Krok 4 - Pieczony królik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 25.01.2015 21:56
smaczne takie mięsko
fotoviderek 25.01.2015 20:48
Świetnie przyrządzony :)
Michał2 25.01.2015 20:43
dobre mięso, świetnie zrobione;)
w mojej kuchni 25.01.2015 18:31
bardzo dawno królika nie jadłam, a ten jest tak apetyczny
eliza135 25.01.2015 18:06
kiedyś robiliśmy królika bo miało ich się wiele i teraz niema nic ale wiem że smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak