Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony krem z dyni

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 1 kg
woda 1,5 litr
cebula 25 dag
ząbek czosnku 3 sztuka
rozmaryn 1 łyżeczka
sól
pieprz
pestki dyni
śmietana 12% 2 łyżka
papryka mielona 1 łyżeczka wędzona

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony krem z dyni

Miąższ z dyni kromy w kostkę o boku około 3 cm. Układamy na blaszcze o nieprzywieralnej powierzchni i skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Przesmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju. Przekładamy do garnka wraz z dynią.

Zalewamy ciepłą wodą, gotujemy przez 5 minut od momentu wrzenia.

Dokładnie miksujemy. Dodajemy wędzoną paprykę. Gorącą zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.



Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Zupę krem z pieczonej dyni przybieramy pestkami dyni i śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 09.06.2014 11:52
motylki obłędne
Kolorowa 05.06.2014 19:39
Świetne kwiatki- każde dziecko by się ucieszyło na taki widok ;) !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak