Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp dzwonka

    3 szt
  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • pieczarki brązowe

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt
  • oliwa

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
Kaszę przelać 2x wrzątkiem na sitku. Następnie opłukać pod bieżącą wodą aż woda będzie klarowna.
Krok 2 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
Kawałki karpia włożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią. Polać oliwą z oliwek i przyprawić solą, pieprzem. Polać sokiem z cytryny.
Krok 3 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
Kaszę zalać w garnku tak, by pokryła całą kaszę i zagotować, aż wchłonie całą wodę (posolić i dodać łyżkę oliwy z oliwek do garnka).
Krok 4 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i dodać posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki (ja miałam większą ilość już wcześniej posiekaną i zamrożoną). Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
Przełożyć masę z kaszy na rybę.
Piec ok. 40 min. w 170 stopniach. Podawać na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat