Pieczony karp

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na marynatę

  • filet z karpia

    2 całe karpie wypatroszone
  • śmietana 30%

    1 cała
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sok z cytryny

    30 ml

dodatki

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szklanki
  • jajko

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą do połączenia. wypatroszonego karpia myjemy i osuszamy . Po osuszeniu nacieramy sokiem z cytryny następnie dajemy go do marynaty na 2 godziny przed pieczeniem. Po wyciągnięciu z marynaty obtaczamy karpie w jajku i w bułce . Kładziemy na posmarowanej tace i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1.5 godziny w temperaturze 170-200 stopni co jakiś czas polewać go lekko śmietaną. Gotowego karpia skrapiamy sokiem z cytryny do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat