Pieczony kalafior z parmezanem

Pieczony kalafior z parmezanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    1 sztuka
  • tymianek

    10 gałązek (świeży)
  • oliwa

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    1 szczypta
  • parmezan starty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na różyczki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni. Różyczki kalafiora układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę posypujemy kalafiora startym parmezanem i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 06.06.2016 14:03
Uwielbiam tak przygotowanego kalafiora :) I ten jego lekki orzechowy aromat :)
IZABELA29 06.06.2016 11:25
pewnie pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat