Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kalafior
Przepis na:
- pieczony kalafior z sosem
- szybką przekąskę
- przekąskę z frytkownicy beztłuszczowej
1. Kalafior myjemy i obieramy na małe różyczki.
2. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy kumin, paprykę, chilli, sól, pieprz. Wszystko mieszamy. Do miski wkładamy kalafior, dokładnie każdy kawałek obtaczamy w marynacie.
3. Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy resztę, która została. Pomiędzy kalafior układamy ząbki czosnku świeżego i marynowanego.
4. Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z solą pieprzem, dodajemy przeciśnięty czosnek i potargane na mniejsze kawałki listki bazylii.
5. Do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni wkładamy kalafior i pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy na talerz i podajemy z sosem.
Smacznego!