Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 400 g
ziemniaki 5 szt.
szpinak 250 g
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 4 szczypty
Natka pietruszki suszona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami

Rybę kroimy na kawałki ok 10cm. Cebulę szatkujemy, wrzucamy do garnka na roztopione masło i chwilkę przesmażamy, dodajemy szpinak, czekamy aż odparują soki, doprawiamy podanymi przyprawami, na koniec dajemy śmietanę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i blanszujemy ok 3min w osolonej wodzie.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy folię aluminiową, układamy po 4-5 plastrów ziemniaków, na to kładziemy rybę, na nią szpinak i znów ziemniaki, dla dekoracji całość jeszcze oprószyłam pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika na 15 min temp. 190st.

Starajmy się zrobić tak by w jednym papilocie była porcja dla 1 osoby.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 10.06.2016 10:43
pięknie podane danie
MałaMi89 14.05.2015 20:11
Fantastyczna propozycja!!
Katarzyna59 14.05.2015 18:35
smaczne jedzonko
malgosia2661 14.05.2015 16:32
Oooo jaka pycha.
gosia561 14.05.2015 14:55
apetycznie podany
justynkag 14.05.2015 14:39
Bardzo fajny pomysł na danie z rybą
Anna169Hosz 14.05.2015 14:32
Ależ to wygląda smakowicie - super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak