Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i sosem rabarbarowo-truskawkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Dorsz + dodatki

filet z dorsza 1 sztuka
sól i pieprz
sok z cytryny 1/2 połówka
szparagi zielone 6 sztuka
marchew młoda 4 sztuka
oliwa 2 łyżka
oregano 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Sos rabarbarowo-truskawkowy

ocet ryżowy 1 łyżka
rabarbar 1 łodyga
truskawki 4 sztuka
miód 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i sosem rabarbarowo-truskawkowym

Mam nadzieję, że nikt nie przestraszył się przepisu mimo, że danie wygląda na dosyć skomplikowane, to jest bardzo proste. Zaczniemy od przygotowania ryby, standardowo pół godziny przed pieczeniem, nacieramy go solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy marchewki, które obieramy, myjemy, kroimy w kształt frytek, dodajemy oliwę z oliwek, oregano, bazylię, szczyptę soli i mieloną paprykę, i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do piekarnika. Nagrzewamy go do 180℃ i pieczemy przez 20 minut, aż do momentu, gdy będą miękkie. Na ostatnie 10 minut wstawiamy Dorsza w naczyniu żaroodpornym i w międzyczasie zagotowujemy wodę na szparagi. Pozbywamy się zdrewniałych końcówek i gotujemy przez 6 minut z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli. Przed wstawieniem ryby i marchewki proponuję przygotować sobie sos, w tym celu rabarbar obmywamy, odcinamy końce i ściągamy wąsy. Siekamy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy przez10 minut. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy truskawki i blendujemy na gładką masę. Dorsza i marchewki wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na talerzu, szparagi kładziemy na wierzch i polewamy z wierzchu sosem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 20.05.2016 14:59
ten sos...na pewno pyszne !
krokus 17.05.2016 11:36
bardzo apetyczne danie
Mniam 17.05.2016 10:55
Ciekawe danie, na pewno bardzo smaczne.
Krzysztof15 17.05.2016 09:07
pyszna rybka
Madzai 17.05.2016 08:49
Jak kolorowo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak