Pieczony camembert z frytkami z batatów

Pieczony camembert z frytkami z batatów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 camembert w drewnianym pudełku

  • 3 bataty

  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bataty obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w grube paski. Wrzucamy do miski, oprószamy sporą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, polewamy olejem, wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Z camemberta wycinamy górną skórkę, około 0,5 cm od rantu, wtedy mamy pewność, że ser nie wypłynie podczas pieczenia. Posypujemy rozmarynem, wciskamy do niego parę cienkich plasterków czosnku. Ser wkładamy do dolnej części drewnianego pudełka, całość zawijamy folią aluminiową i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, aż camembert się rozpuści.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.03.2017 11:42
Chętnie sie poczęstuje.;)
Ola1984 28.02.2017 10:01
Mniam! Super propozycja :)
Iwusia 27.02.2017 23:08
ooo tak, same pyszności
ilka01 27.02.2017 20:56
super propozycja :)
Aleksandra/Olcia 27.02.2017 18:50
mmmm aż ślinka cieknie
Lis 27.02.2017 17:42
Smakowity pomysł:)
anka1988 27.02.2017 16:57
chętnie bym skosztowała
Wiktoria29 27.02.2017 16:37
zjadłabym....
olkaaa 27.02.2017 13:24
chętnie zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat