Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony bękart

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bękart 5 sztuk
cebula 4 sztuki
natka pietruszki 2 pęczki
czosnek 5 ząbków
sok z cytryny 1 sztuka
masło 5 łyzek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bękart

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki
Krok 1 - Pieczony bękart foto
2
Natkę pietruszki płuczemy.
Krok 2 - Pieczony bękart foto
3
Bękarta oczyszczamy, płuczemy. POsypujemy solą.
Krok 3 - Pieczony bękart foto
4
Do środka wykładamy plasterki cebuli
Krok 4 - Pieczony bękart foto
5
następnie dodajem naatkę pietruszki, pozostałą cebulę układamy na wierzch.
Krok 5 - Pieczony bękart foto
6
zawijamy w folię- odstawiamy na 5 godzin, następnie wyjmujemy cebulę. Z masła i wyciśnietego czosnku robimy tzw'"smarowidło". Smarujemy nim rybę,
Krok 6 - Pieczony bękart foto
7
Folię zamykamy. Ryby pieczemy w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku w naczyniu żaroodpornym.
Krok 7 - Pieczony bękart foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 10.03.2014 21:57
wyglada apetycznie
TEtalicha 01.10.2013 09:31
oo zjadłabym , piknie wyglada
dianix 20.05.2013 21:49
ja znam ją od tego roku:) Ale jest bardzo dobra, tylko ma bardzo dużo ości
Aannkaa82 20.05.2013 21:18
U mnie też ostatnio faza rybek wie przepis bardzo przydatny, niestety u mnie racej nie kupię takiej rybki. Przynajmniej do tej pory nie widziałam .
Adamorek 20.05.2013 19:43
ale nazwa:)
dianix 20.05.2013 18:51
Inna nazwa- karaś srebrzysty
SmacznaPyza 20.05.2013 18:42
pierwszy raz spotkałam się z taką nazwą ryby - może znam ją pod jakąś inną nazwą ?
dianix 20.05.2013 18:33
Ja ostatnio nawet łowię:) Spodobało mi się łowienie rybek:)
Rafał10 20.05.2013 18:28
Super przepis :) Mam ostatnio fazę na rybki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak