Pieczony bakłażan z kaszą jaglaną i warzywami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Taka moja wegetariańska wersja bakłażana nadziewanego kaszą jaglaną z nutą sosu cytrynowego. Bardzo lubię oberżynę i często ją robię. Z kaszą stanowi sycący posiłek. Można go jeść też na zimno.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • bakłażan

    1 sztuka
  • kasza jaglana

    0.5 szklanki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • olej

    7 łyżek
  • parmezan

    1 łyżka
  • świeże listki bazylii

    1 gałązka
  • sos chili z cytryną

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana kroję na pół. Wycinam miąższ ze środka, ale zostawiam po około 0,5 cm miąższu na grubości. Posypuję obficie solą, odstawiam na 20 minut aż się spoci. Potem zmywam sól. Bakłażana smaruję oliwą obficie, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do piekarnika gorącego. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut aż będzie miękki. Do garnka wlewam 250 mililitrów wody, dodaję kaszę i gotuję aż będzie miękka.
Miąższ bakłażana, który wyciąłem, kroję na kawałki i przesmażam na oleju. Dodaję paprykę pokrojoną i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sos cytrynowy, pomidorki które kroję na pół, listki bazylii, kaszę i mieszam. Bakłażany nadziewam farszem, posypuję serem i wstawiam jeszcze na pięć minut do piekarnika. Podaję z bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat