Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bakłażan z kaszą jaglaną i warzywami
Bakłażana kroję na pół. Wycinam miąższ ze środka, ale zostawiam po około 0,5 cm miąższu na grubości. Posypuję obficie solą, odstawiam na 20 minut aż się spoci. Potem zmywam sól. Bakłażana smaruję oliwą obficie, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do piekarnika gorącego. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut aż będzie miękki. Do garnka wlewam 250 mililitrów wody, dodaję kaszę i gotuję aż będzie miękka.
Miąższ bakłażana, który wyciąłem, kroję na kawałki i przesmażam na oleju. Dodaję paprykę pokrojoną i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sos cytrynowy, pomidorki które kroję na pół, listki bazylii, kaszę i mieszam. Bakłażany nadziewam farszem, posypuję serem i wstawiam jeszcze na pięć minut do piekarnika. Podaję z bazylią.