Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
kiełbasa wiejska 3 kawałki
boczek wędzony 250 gram
cebula biała 3 sztuki
czosnek 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
smalec 1 łyżka
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.
Krok 1 - Pieczonki foto
2
Kiełbasę pokroić w talarki, boczek w paseczki.
Krok 2 - Pieczonki foto
3
Cebulę posiekać w piórka, czosnek drobno pokroić.
Krok 3 - Pieczonki foto
4
Na dno garnka z grubym dnem dodać łyżkę smalcu, ułożyć cienką warstwę ziemniaków, cebuli, czosnku, kiełbasy i boczku. Oprószyć pieprzem, solą. Dodać kilka ziarenek ziela i liście laurowe. Czynności powtarzać do wyczerpania składników. Całość gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich używamy). Danie nakładać na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać np. z kubkiem maślanki.
Krok 4 - Pieczonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 04.05.2014 16:26
Lubie takie jednogarnkowe dania .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak