Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1średnia sztuka
ziemniaki 1 1/2 kg
kiełbasa 2 laski
boczek wędzony 30 dag
cebula 3 sztuki
sól
pieprz
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonka

Kroki postępowania

1
Specjalne żeliwne naczynie (u mnie 7 l) natłuszczamy. Wyścielamy po brzegi liśćmi kapusty.
Na spód dajemy pokrojone w talarki ziemniaki - oprószamy przyprawą - następnie talarki cebuli - poszatkowaną kapustę - plasterki kiełbasy
Krok 1 - Pieczonka foto
2
... drobno pokrojony boczek. Warstwy powtarzamy.
Krok 2 - Pieczonka foto
3
Ostatnią warstwą są liście kapusty, które powinny szczelnie zamknąć całość.

Przykrywamy i pieczemy nad ogniskiem (około 1 1/2 h - jednak co jakiś czas sprawdzamy).
Smacznego!
Krok 3 - Pieczonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaprysiek 08.03.2014 14:52
O niebo lepsze niż bigos, mimo że podobne składniki, to jest po prostu rewelacja.
Aannkaa82 29.12.2013 19:27
U mnie to też po prostu kociołek, uwielbiam, ja dodaje jeszcze jakies mięsko.
Gracer 15.12.2013 19:59
super przepis
Renata9 15.12.2013 19:34
w moim regionie mówimy na to pieczonki, w tym garnku wychodzą pyszne, szczególnie jak pieczone są jeszcze na ognisku na wolnym powietrzu
Beata999 15.12.2013 19:25
Myślę,że taką smaczną pieczonkę można przygotować na kuchence,chociaż mniej atrakcji.
Jusiaa 15.12.2013 16:39
Robię coś podobnego. W moich regionach nazywamy to Kociołek :)
smerfna_chatka 15.12.2013 16:29
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak