Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone żeberka wieprzowe w słodko-kwaśnej marynacie, DS XX odc. 15

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczone żeberka - to lubimy! A szczególnie w pysznej marynacie i z dodatkami. Sprawdź przepis na żeberka w marynacie słodko-kwaśnej z sałatką. 

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
ziemniaki gotowane w mundurkach 10 sztuk
pestki dyni 3 łyżki

Marynata:

sos sojowy jasny 2 łyżki
pasta chili 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki
cebula dymka 2 łodygi
cukier trzcinowy 1 łyżka

Sos:

cebula dymka 1 łodyga
miód 1 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
ocet 2 łyżki
olej rzepakowy 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka wieprzowe w słodko-kwaśnej marynacie, DS XX odc. 15

Żeberka mogą wydawać się trudnym mięsem, ale jeśli mamy dobry przepis, to wszystko pójdzie jak z płatka! W tym przepisie znajdziecie ciekawą, słodko-kwaśną marynatę, a także sałatkę z gotowanych ziemniaków. Całość tworzy niezwykle smakowitą całość!

Jak zrobić żeberka w marynacie słodko-kwaśnej?

1

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wkładamy żeberka. Solimy i obsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie marynaty: dodajemy sos sojowy, pastę z chili, posiekany czosnek i przyprawiamy Imbirem Prymat. Wsypujemy cukier brązowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Żeberka smarujemy marynatą i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika: funkcja termoobieg, temperatura 180 stopni, czas 90 minut.

2

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wkładamy żeberka. Solimy i obsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie marynaty: dodajemy sos sojowy, pastę z chili, posiekany czosnek i przyprawiamy Imbirem Prymat. Wsypujemy cukier brązowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Żeberka smarujemy marynatą i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika: funkcja termoobieg, temperatura 180 stopni, czas 90 minut.

3

Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Gotowe żeberka podajemy z sałatką z ziemniaków i posypujemy pestkami dyni. 

Odpowiednia temperatura pieczenia oraz marynata zapewniają kruchość i soczystość żeberek. Pamiętajcie, aby ich nie przeciągnąć, bo będą suche!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak