Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek

    1 kg (wieprzowy)

Marynata

  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki
  • Cebula suszona Prymat

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki (plastry)
  • miód

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    1 słoik

Śliwki

  • śliwki

    800 g (świeże lub mrożone)
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • śliwowica

    100 ml
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

  • natka pietruszki

    (do dekoracji)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami foto
Przygotowując marynatę należy do naczynia włożyć 2 łyżki musztardy, miód, olej rzepakowy, cebulę prażoną, przyprawę do pieczeni, czosnek.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami foto
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami foto
Umyty i osuszony boczek natrzeć wszystkimi połączonymi składnikami marynaty.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami foto
Przełożyć do pojemnika żaroodpornego. Tak przygotowane mięso piec 1 – 1,5 godz. w temperaturze 160°C dodatkowo można zostawić mięso w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30 minut.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami foto
Na patelni rozpuścić cukier, tworząc karmel, dodać masło i przekrojone na pół śliwki, całość podsmażyć, a następnie wlać śliwowicę i doprawić do smaku przyprawą do grzanego wina i piwa.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami foto
Boczek wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę, odstawić na 5 minut i pokroić w plastry.
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami foto
Tak przygotowany boczek ułożyć na karmelizowanych śliwkach. Podawać z tartym chrzanem, przybrany natką pietruszki. Śliwki możemy zastąpić jabłkami lub gruszkami.
Krok 8 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami foto
Smacznego!
Doradca Smaku
Do przepisu można użyć zamiast śliwek ewentualnie jabłek lub gruszek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat