Pieczone szparagi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    500 g
  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, obieramy (omijając główki) i odcinamy stwardniałe końcówki na wysokości około 1/3 od końca. Jeśli nie wiecie jak dużo odciąć końcówki szparaga wystarczy go zgiąć, trzymając za oba końce - sam złamie się w miejscu, gdzie nie będzie łykowaty i zdrewniały.
Układamy na blaszy do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut lub nieco dłużej - w zależności od grubości szparagów.
Smacznego!
mufinka79
Ja wybieram cieńsze szparagi, szybko się pieką, są chrupiące i niełykowate :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lidzia 03.06.2014 05:50
Muszę wypróbować.
marcia7 02.06.2014 20:50
idealna przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat