Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pomidory

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 8 szt
makaron wstążki 30 dag
szynka gotowana 20 dag
ser gouda 20 dag
bazylia 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
sos pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pomidory

Pomidory myjemy, usuwamy z nich szypułki. Nacinamy od góry na krzyż, suszymy.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy olejem. Układamy w nim pomidory tak, by się nie dotykały.

Szynkę kroimy na paseczki. Bazylię płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy starannie, po czym siekamy drobno. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Posypujemy pomidory tak przygotowaną szynką, bazylią i serem. Oprószamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12 -15 minut ( w zależności od wielkości pomidorów).
Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Odsączamy go na sicie. Formujemy z niego gniazdka, układamy na talerzach. Na makaronowych gniazdkach ustawiamy upieczone pomidory.
Opcjonalnie podajemy z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarina 04.09.2013 08:25
Ładnie się prezentują muszą być smaczne ;)
Ewa104 04.09.2013 08:20
Nietypowo nadziane.Wyglądaja bardzo pysznie!
Rafał3 03.09.2013 21:51
Wyśmienite palce lizać
Boska_Agatka 03.09.2013 21:44
Wygląda wyśmienicie-- Jak smakuje???___ PENIE JESZCZE LEPIEJ ;-)
iwi 03.09.2013 20:52
Super pomysł i wykonanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak