Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczka wieprzowa 1 szt
oliwa
sól
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek 3 ząbki
rydze 40 dag
bulion warzywny 1/2 litra
śmietana kwaśna 250 ml
zielenina

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. W tym celu polędwiczkę myjemy, kroimy w ukośne plastry. Z oliwy i przypraw (papryki słodkiej, ziół prowansalskich, czosnku i pieprzu oraz soli) przygotowujemy pastę, którą starannie smarujemy plastry polędwiczki z każdej strony. Wkładamy mięso do miski, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyciągamy mięso i obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron - zaledwie po kilka sekund, tak by z zewnątrz białko się ścięło i polędwiczka pozostała soczysta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy około kwadransa.

W tym czasie przygotowujemy sos rydzowy. Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą teflonową patelnię. Solimy i smażymy tak długo, aż staną się miękkie i puszczą sok. Wówczas zalewamy je wywarem z warzyw i gotujemy około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy przy pomocy gorącej wody. Dodajemy ją do grzybów. Gotujemy sos na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż osiągnie pożądaną przez nas gęstość.

Podajemy polędwiczki polane sosem i udekorowane natką pietruszki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 02.01.2013 12:58
cudo!
aisoglam 02.01.2013 12:20
Ślicznie wygląda te danie :)
miszelka 02.01.2013 12:04
piękna polędwiczka, piękne zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak