Pieczone podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami Konrada Birka

Pieczone podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka zagrodowego

    8 szt
  • gruszki

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • orzechy nerkowca

    2 łyżki
  • bakalie

    1 garść
  • czosnek

    3 ząbki
  • miód akacjowy

    3 łyżki
  • Skórka z jednej cytryny

  • sok z jednej cytryny

  • szałwia

  • sól morska

  • sos worcester

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Podudzia z kurczaka zagrodowego przełożyć do miski razem z pokrojonymi w cząstki gruszkami, słupkami marchewek, selera, pietruszki, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę.
Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia i opiekanymi ziemniakami.
Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

29.11.2016 17:17
Pyszne danie

Adamorek

27.02.2014 15:36
ciekawie wygląda

marcia7

26.02.2014 22:30
ciekawa potrawa

Rycerz

04.01.2014 00:58
Ciekawa propozycja połączenia smaków.

Magda60

18.12.2012 10:26
super

monika1968

31.10.2012 17:29
Zrobiłam wczoraj na obiad i rodzina była zachwycona :)

bietka

13.10.2012 22:26
pyszności

as28

09.10.2012 20:08
mniam mnima

monisia8585

08.10.2012 12:44
wow to jest mniam :)

Rafał10

22.09.2012 13:31
lubię jak jest tyle dobrze dobranych dodatków w daniu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat