Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone placki ziemniaczane

5.0
(132)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane z piekarnika to wyjątkowa propozycja obiadowa oraz alternatywa dla wszystkich tych, którzy wolą unikać te smażone na głębokim tłuszczu. Sprawdźcie te prosto z piekarnika, których smak z pewnością Was nie zawiedzie.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
cebula 1
ząbek czosnku 1
jajko 1
sól szczypta
pieprz szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z piekarnika to propozycja dla miłośników klasycznych dań kuchni polskiej. Są nie tylko pyszne, ale również są mniej kaloryczną wersją tych smażonych na głębokim tłuszczu.

Przygotowując ciasto do placków ziemniaczanych z piekarnika, pamiętajcie by ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dzięki czemu będą tworzyły zwartą masę po wyłożeniu na blachę do pieczenia. Delikatna i chrupiąca skórka placków ziemniaczanych, soczyste wnętrze i smak ziemniaków sprawiają, że danie to jest prawdziwą ucztą! Koniecznie zestawcie je z ulubionymi dodatkami, zarówno tymi na słodko czy wytrawnymi.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o duzych oczkach.
Krok 1 - Pieczone placki ziemniaczane foto
2
Następnie na małych oczkach zetrzeć cebulę i czosnek. Doprawić solą, pieprze i majeranek.
Krok 2 - Pieczone placki ziemniaczane foto
3
Następnie rozłożyć papier do pieczenia i posmarować oliwą.
Układać łyżką placuszki.
Krok 3 - Pieczone placki ziemniaczane foto
4
Piec w piekarniku ok. 20 min. w temp. 180 st.C.
Krok 4 - Pieczone placki ziemniaczane foto

W przypadku placków ziemniaczanych z piekarnika, pieczenie nadaje im wyjątkową chrupkość i gwarantuje równomierne upieczenie, co sprawia, że są one idealną propozycją na zdrowy i smaczny posiłek dla całej rodziny. Spróbuj tych placków ziemniaczanych pieczonych w piekarniku i przekonaj się, jak smakowite może być połączenie tradycji z nowoczesnością!

Więcej przepisów na wyjątkowe placki ziemniaczane znajdziecie w serwisie Doradca Smaku:

Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Placki ziemniaczane z serem i sosem czosnkowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz 25.10.2022 20:27
Placki są scaleniem smaczne, ale przestrzegam: Nie oczekujcie, że placki z piekarnika mogą wyglądać tak jak na zdjęciu gotowego Dania. To jest zdjęcie placków z patelni. Dodałbym krok by po starciu ziemniaków posolić je i odczekać 30 min by puściły wodę. Wracając do smaku, placki są smaczne jednak jesli oczekujecie podobnego smaku do tych z patelni to sobie odpuśćcie :) (nie dorównują im w żadnym wypadku oprócz kaloryczności)
Róża1 26.11.2013 10:55
wglądają wspaniale !!!!!
Bernadeta1 17.03.2013 10:00
wyglądają smakowicie
nogawkuchni 15.02.2013 14:54
Fajny pomysł, zdrowsza wersja smażonych placków, bardzo mi się podoba, można się zajadać bez wyrzutów sumienia, wyglądają pysznie.
sanielcia 15.02.2013 13:19
rewalacyjne
gosia1988 15.02.2013 11:31
świetne
gosia56 15.02.2013 10:51
zawsze pyszne
Mira85 15.02.2013 10:50
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak