Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z serem i sosem czosnkowym
Placki ziemniaczane z serem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy. Dodatek sera sprawia, że placki nabierają wyjątkowego smaku, który podbija również sos czosnkowy z odrobiną świeżego koperku. To właśnie sos na bazie jogurtu naturalnego nadaje potrawie lekkości. Dla podkreślenia smaku sosu, możecie wcisnąć do niego odrobinę soku z cytryny. Ta kwasowość Wam z pewnością posmakuje!
Sos: Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, majonez. Przyprawić do smaku i odstawić do lodówki na pół godziny aby smaki się przegryzły.
Placki: 4 ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, 3 na dużych (jeśli zrobi się za dużo wody - odlać ją). Do ziemniaków dodać drobniutko posiekaną cebulkę, pokrojony w drobną kosteczkę ser, jajko i mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem czosnkowym.