Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z boczniakami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże 20 g
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier szczypta
sól do smaku
boczniaki 500 gram
masło 2 łyżki
rozmaryn 1/2 łyżeczki
pieprz czarny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z boczniakami

W szklance letniego (ale nie gorącego) mleka rozpuść drożdże. Do miski wsyp mąkę, wbij do niej jajko, dodaj mleko z drożdżami, cukier oraz sól. Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.

Farsz. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj pokrojone w kosteczkę grzyby. Smaż 10 minut. Na koniec dodaj rozmaryn, dopraw solą i pieprzem. Wystudź.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawaj kółka wielkości kubka. Włóż do środka łyżeczkę (lub trochę więcej) nadzienia, złóż na pół i zlep rogi, posmaruj rozmąconym jajkiem lub roztopionym masłem. Gotowe pierożki wyłóż na blaszkę.

Włóż pierogi do piekarnika i piecz około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 20.10.2012 05:28
fajne
Inal 19.10.2012 19:38
Cóż to za pyszności:)
Krzysztof15 19.10.2012 18:46
super wyglada
Rafał10 19.10.2012 18:11
nigdy nie jadłam pierożków drożdżowych i to z boczniakami mmmmm to musi być pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak