Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z malinami i ricottą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
mleko ciepłe 200 ml
drożdże 30 g
masło 125 g
sól do smaku
ricotta 150 g
maliny świeże 200 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
cukier drobny 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z malinami i ricottą

Kroki postępowania

1
Wsypać mąkę do garnka. Dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i wlać do mąki. Rozpuścić masło i dolewać stopniowo do wyrabianego ciasta.
Krok 1 - Pieczone pierogi z malinami i ricottą foto
2
Wyrobić dobrze ciasto, żeby odchodziło od ręki i odstawić na pół godziny aby wyrosło.
Krok 2 - Pieczone pierogi z malinami i ricottą foto
3
Ciasto rozwałkować na wysokość ok. 3-4 mm i wyciąć jakimś naczyniem duże koła. Serek ricotta wymieszać z cukrem z wanilią oraz pozostałą częścią drobnego cukru. Na każde koło nakładać najpierw serek a potem wymyte i osuszone malinki.
Krok 3 - Pieczone pierogi z malinami i ricottą foto
4
Składać pierogi na pól i sklejać mocno dociskając brzegi.
Krok 4 - Pieczone pierogi z malinami i ricottą foto
5
Piec w nagrzanym do ca 180 stopni piekarniku około 30 minut. Smacznego.
Krok 5 - Pieczone pierogi z malinami i ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 12.02.2013 09:38
pierogi naj :)
Betka 28.09.2012 17:01
ekstra;)
Andysz 28.09.2012 16:49
mniammm;)
daria2911 28.09.2012 16:40
super
Ada-Gaba 28.09.2012 15:45
ale apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak