Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z lejkowcami i kapustą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 sztuka
drożdże świeże 4 dag
olej rzepakowy 2 łyżki
mleko ok. 200 ml
sól i pieprz

nadzienie

grzyby leśne lejkowce dęte 200 g ( ugotowane)
kapusta kiszona ( ugotowana) 500 g
sól i pieprz
Tymianek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z lejkowcami i kapustą

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć.
W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę.
Krok 1 - Pieczone pierogi z lejkowcami i kapustą foto
2
Kapustę lekko odcisnąć i ugotować w bulionie z dodatkiem listków , ziela.
Grzyby rozdrobnić w robocie, dodając stopniowo ugotowaną i odciśniętą kapustę. Doprawić solą, pieprzem i ew. tymiankiem.
Krok 2 - Pieczone pierogi z lejkowcami i kapustą foto
3
Nadzienie lekko przesmażyć na odrobinie oleju, przestudzić.
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka.
Powstały rozczyn dodać do przesianej mąki .
Roztrzepać jajko i razem z resztą mleka i przyprawami dodać do mąki.
Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką.
Krok 3 - Pieczone pierogi z lejkowcami i kapustą foto
4
Potem wałkować placki grubości do 1/2 cm, i wykrawać 10 cm kółka.
Każde kółko nadziewać farszem i dokładnie zlepić.
Piec w 180 C około 30 minut.
Wychodzi coś ponad 30 pierogów.
Krok 4 - Pieczone pierogi z lejkowcami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 06.10.2017 14:52
ciekawa propozycja :)
jejkuchnia 06.10.2017 12:07
Smakowite. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak