Pieczone pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    10dag
  • mąka

    1.5 szklanki
  • żółtko jajek

    2
  • cukier puder

    3 łyżki
  • śmietana kwaśna

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Dodatkowo

  • jagody

    20dag
  • cukier

    łyżka
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone pierogi z jagodami foto
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję zimne masło, żółtka, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Opłukane jagody mieszam z cukrem. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam z ciasta kółka, nakładam na nie porcję jagód, składam ciasto na pół i dokładnie zlepiam.
Krok 2 - Pieczone pierogi z jagodami foto
nakładam na nie porcję jagód, składam ciasto na pół i dokładnie zlepiam.
Krok 3 - Pieczone pierogi z jagodami foto
Pierogi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i oprószam cukrem waniliowym
Krok 4 - Pieczone pierogi z jagodami foto
Piekę w 170;C przez 20min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 19.03.2015 14:28
super pierogi!!
Renataj 19.03.2015 13:49
Prezentują się obłędnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat