Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pączki z jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mleko ciepłe 0,5 szklanka
drożdże 30 g
cukier 4 łyzki
olej rzepakowy 4 łyżka
cukier 3 łyżka
cynamon
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pączki z jabłkami

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem.

Odstawiamy na 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże oraz olej.

Mieszamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.

Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozwałkujemy na grubość około 1,5 cm i kroimy na trójkąty.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy jabłka.

Kroimy je w kosteczkę, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż się rozpadną.

Odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut.

Wystudzone jabłka przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy ciepłe pączki.

Obtaczamy je w cynamonie.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak