Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone mielone

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 1/2 kg
czosnek 4 ząbki
cebula 1 duża
tymianek 3 gałązki
płatki owsiane 3 łyżki
siemię lniane 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone mielone

Zawsze kupuję kawał wołowiny i proszę o zmielenie.

Takie mięso wkładam do dużej miski, mieszam z posiekaną cebulką i czosnkiem oraz przyprawami (solą, pieprzem) i płatkami i siemieniem.

Przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam wodą aby do połowy zakryło mięso. Na wierzch kładę kilka plastrów cebuli.

Piekę w 180 stopniach przez ok. 50 minut pod przykryciem. Jeśli nie jestem pewna, czy mięso jest gotowe, przekrawam odrobinę na środku żeby sprawdzić, czy jest nadal czerwone. 20 min. przed końcem zdejmuję pokrywkę, żeby z wierzchu się przypiekło. Można raz lub dwa polać od góry wodą, w której się piecze.

Mięso szybko znika (nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć). Jest bardzo soczyste a powstały sos to po prostu bajka.
Podawać pokrojone w plastry. Nie trzeba stać przy patelni i smażyć. W tym czasie można wypić kawę lub zająć się deserem ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak