Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone mielone
Takie mięso wkładam do dużej miski, mieszam z posiekaną cebulką i czosnkiem oraz przyprawami (solą, pieprzem) i płatkami i siemieniem.
Przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam wodą aby do połowy zakryło mięso. Na wierzch kładę kilka plastrów cebuli.
Piekę w 180 stopniach przez ok. 50 minut pod przykryciem. Jeśli nie jestem pewna, czy mięso jest gotowe, przekrawam odrobinę na środku żeby sprawdzić, czy jest nadal czerwone. 20 min. przed końcem zdejmuję pokrywkę, żeby z wierzchu się przypiekło. Można raz lub dwa polać od góry wodą, w której się piecze.
Mięso szybko znika (nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć). Jest bardzo soczyste a powstały sos to po prostu bajka.
Podawać pokrojone w plastry. Nie trzeba stać przy patelni i smażyć. W tym czasie można wypić kawę lub zająć się deserem ;)