Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone leczo w młodej cukinii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 4 okrągłe sztuki
pomidory 4 sztuki
cebule 4 sztuki
papryka 4 sztuki , małe , kolorowe
ogórek gruntowy 4 sztuki
kalarepka młoda 1 sztuka
kiełbasa śląska 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 200 g
chili Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Porada

Z tej ilości składników lecza wychodzi na ok. 10 cukinii. Ja na drugi dzień podaję po prostu na talerzu z pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone leczo w młodej cukinii

1. Wszystkie warzywa myjemy , suszymy na ręczniku papierowym ,pomidora,ogórka oraz kalarepę obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę pomijając cukinię. Kiełbasę także kroimy w kostkę. Z cukinii odkrawamy " czapeczki , wydrążamy nożykiem środki ( możemy pomóc sobie małą łyżeczką) Wydrążony miąższ także kroimy w kostkę.
2.Wszystkie warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka , zalewamy wodą w takiej ilości by tylko zakrywała składniki. Gotujemy ok 25 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy , mieszamy. Gotujemy kolejne 5 min.
3. Gorącym leczo faszerujemy cukinię , wkładamy je do naczynia żaroodpornego , pieczemy pod przykryciem ok.25 min. Podajemy same z pieczywem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:32
super pomysł!
Izabela9 10.01.2016 20:30
Fajny pomysł.
SzczyptaChili 10.01.2016 20:20
Dziękuję :)
norweska20 10.01.2016 19:49
smakowity pomysł podania
Maridka19 10.01.2016 18:59
Świetny pomysł :)
agaK. 10.01.2016 18:17
Genialny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak