Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kotlety mielone

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kotlety mielone pieczone to klasyk kuchni polskiej. Danie, które ma rzeszę fanów. W każdym domu smakuje inaczej. Najlepiej podawaj z gotowanymi ziemniakami i buraczkami. 

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 70 dag
sól i pieprz do smaku
bułka czerstwa 1 szt
jajko 1 szt
majeranek 2 łyżki
cebula 1 mała sztuka
ząbki czosnku 2 małe sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kotlety mielone

Kotlety mielone pieczone w piekarniku to alternatywny sposób przygotowania, tego popularnego dania. Jeśli nie masz czasu smażyć kotletów mielonych - włóż je do piekarnika. Pieczone kotlety mielony to równie smaczna propozycja, a przy okazji nieco mniej pracochłonna. 

Bułkę namoczyć w wodzie po czym dobrze odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę , cebulę, i jajko. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Formować kotlety lekko spłaszczyć i wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Kotlety piec 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Kotlety mielone w sosie pomidorowym

Kotlety mielone w sosie grzybowym

Drobiowe kotlety mielone

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 11.08.2017 21:02
Ja też często robię takie z odzysku z gotowanego ale najczęściej smażę.
anka1988 11.08.2017 12:07
zazwyczaj robię mielone z mięsa gotowanego z rosołu, takie z surowego rzadko, wyglądają smacznie :)
katarzynka455 11.08.2017 11:02
Twoje ładnie wyglądają a mnie się kiedyś bardzo wysuszyły..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak