Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kasztany
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Upiec na specjalnej patelni z dziurkam na małym ogniu,mieszając raz na jakiś czas (ok.30 min);
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;
Sposób 2:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany wyłożyć na blaszkę,piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż do miekkości polpy (ok.20-30 min),czas zależy od wielkości kasztanów;Najlepiej wyjąć jednego i spróbować;
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;
Sposób 3:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany włożyć do garnka, zalać zimną wodą,dodać kmin i szczypte soli; Gotować ok.10 minut;
4.W tym samym czasie włączyć piekarnik i rozgrzać go do 200 stopni;
5.Obgotowane kasztany odcedzić z wody i wsypać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia;
6.Wstawić do piekarnika na 15-30 minut ( w zależności od wielkości kasztanów, najlepiej po kilkunastu minutach wyciągnąć jednego i sprawdzić czy kasztany są upieczone (miekkie);
7. Usuwać skorupkę, brązową skórkę i konsumować żółty miąższ jeszcze gorący;
Różnica między sposobem 1,2 i 3 to fakt,że wcześniejsze kilkuminutowe obgotowanie kasztanów,pozwala zachować im więcej soczystości, tj. nie ma ryzyka przesuszenia kasztanów;
Smacznego!