Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kasztany

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasztany jadalne 500 g
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
woda 1 l zimna

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kasztany

Sposób 1:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Upiec na specjalnej patelni z dziurkam na małym ogniu,mieszając raz na jakiś czas (ok.30 min);
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;

Sposób 2:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany wyłożyć na blaszkę,piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż do miekkości polpy (ok.20-30 min),czas zależy od wielkości kasztanów;Najlepiej wyjąć jednego i spróbować;
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;

Sposób 3:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany włożyć do garnka, zalać zimną wodą,dodać kmin i szczypte soli; Gotować ok.10 minut;
4.W tym samym czasie włączyć piekarnik i rozgrzać go do 200 stopni;
5.Obgotowane kasztany odcedzić z wody i wsypać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia;
6.Wstawić do piekarnika na 15-30 minut ( w zależności od wielkości kasztanów, najlepiej po kilkunastu minutach wyciągnąć jednego i sprawdzić czy kasztany są upieczone (miekkie);
7. Usuwać skorupkę, brązową skórkę i konsumować żółty miąższ jeszcze gorący;

Różnica między sposobem 1,2 i 3 to fakt,że wcześniejsze kilkuminutowe obgotowanie kasztanów,pozwala zachować im więcej soczystości, tj. nie ma ryzyka przesuszenia kasztanów;
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 19.01.2014 23:51
kolorowo na talerzyku
ttrytka 19.01.2014 23:39
trzeba się skusić
EmciaPichci 20.11.2013 07:16
mmmm muszę spróbować :)
erym 09.11.2013 17:17
przepyszne
msmors 05.11.2013 16:11
jeszcze nie jadłam takich kasztanów
SylwiaMagdaSabin 05.11.2013 15:33
muszę spróbować ich
nutellla 05.11.2013 14:32
coś nowego :)
malinowepocalunki 05.11.2013 13:18
Mam kasztany i zero pomysłu na nie. Słyszałam, że można inne rzeczy z nich robić niż jeść w całości.
iwi 05.11.2013 13:10
Jadłam kiedyś kupione na krakowskim rynku przepyszne,czas zrobić samemu;)
joanna30 05.11.2013 13:09
Nigdy nie jadłam kasztanów, ciekawa jestem smaku
Janina 05.11.2013 13:09
Ciekawy przepis, nie znałam jeszcze, to dla mnie nowość ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak