Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kalarepki z kaszanką
Kulinarna fantazja autora przepisu - pieczone kalarepki nadziewane kaszanką. Pikantna kaszanka znakomicie równoważy łagodny smak kalarepki.
Potrawa idealnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do obiadu.
1. Kalarepki obieramy, środek wydrążamy.
2. Z kaszanki usuwamy osłonkę, dziabiemy widelcem i faszerujemy warzywa.
Jakby komuś bawić się zachciało, to może podsmażyć cebulkę i kaszankę na patelni, a potem nafaszerować "beczułki". Mnie nie tyle, że się nie chciało (to swoją drogą), ale kaszanka sama w sobie była tak dobra, tak pysznie doprawiona, że nie potrzebowała dodatkowych 'cosiów'. Jeśli gustujecie w czerwonej kaszance, to można śmiało faszerować.
3. Kalarepki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem 30-35 minut w 180°C. Pod koniec można piec bez przykrycia.