Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kalarepki z kaszanką

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Minimum składników, maksimum smaku.

Składniki:

Składniki:

kalarepka młoda 4 sztuki
kaszanka 2 sztuki
olej 0.1 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kalarepki z kaszanką

Kulinarna fantazja autora przepisu - pieczone kalarepki nadziewane kaszanką. Pikantna kaszanka znakomicie równoważy łagodny smak kalarepki.

Potrawa idealnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do obiadu.

1. Kalarepki obieramy, środek wydrążamy.

2. Z kaszanki usuwamy osłonkę, dziabiemy widelcem i faszerujemy warzywa.

Jakby komuś bawić się zachciało, to może podsmażyć cebulkę i kaszankę na patelni, a potem nafaszerować "beczułki". Mnie nie tyle, że się nie chciało (to swoją drogą), ale kaszanka sama w sobie była tak dobra, tak pysznie doprawiona, że nie potrzebowała dodatkowych 'cosiów'. Jeśli gustujecie w czerwonej kaszance, to można śmiało faszerować.

3. Kalarepki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem 30-35 minut w 180°C. Pod koniec można piec bez przykrycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak