Pieczone faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • jogurt naturalny

    100 gram
  • masło

    4 dag
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • spirytus

    1 łyżka
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone faworki foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło, żółtka, spirytus i sól. Składniki ciasta siekamy, po czym dodajemy jogurt.
Krok 2 - Pieczone faworki foto
Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Gotowe przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3 - Pieczone faworki foto
Schłodzone ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Rozwałkowane dzielimy na równe prostokąty (wielkość według uznania, tak około 12x2,5 cm). Każdy prostokąt naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec przez przecięcie.
Krok 4 - Pieczone faworki foto
Uformowane faworki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Faworki pieczemy około 10 minut w 180°C.
Gotowe studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Jadwiga/Jaga85
Jak sama nazwa wskazuje, w tłusty czwartek powinno być tłusto, ale nie każdy tak lubi i nie każdy może tłuste łakocie. Dla tych właśnie osób polecam pieczone faworki:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 01.03.2016 12:27
pomysłowo i smacznie
Wacław 26.02.2016 11:08
bardzo pyszne !!!
Wafelek2601 26.02.2016 10:48
Bardzo smaczne
dollce 25.02.2016 23:39
pyszności
Renata9 25.02.2016 21:43
Muszę zrobić w takiej wersji, bo wyglądają smacznie :-)
Ada-Gaba 25.02.2016 21:34
smakowite faworki
Wiktoria29 25.02.2016 21:18
ale mi narobiłaś ochoty
gusia1000 25.02.2016 20:39
Zawsze dobre.
Iwusia 25.02.2016 19:57
smakowite faworki
JulkaTomeczek 25.02.2016 18:08
Nie jadłam jeszcze w takiej wersji

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat