Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone buraki z kminkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 4 sztuki
kminek Prymat 1 płaska łyżeczka nasion
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy 1,5 łyżki (tłoczonego na zimno)
ocet jabłkowy
cukier trzcinowy
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone buraki z kminkiem

Propozycja na szybką, smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę z pieczonych buraczków z dodatkiem kminku, która świetnie spełni rolę surówki obiadowej. Takie buraczki są zdrowe, pełne smaku oraz doskonale wpływają na trawienie :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Buraki dobrze myjemy, osuszamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Po tym czasie buraczki będą upieczone na pół miękko (nie należy ich zbytnio przepiec).

2. Buraczki studzimy, a następnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

1 łyżeczkę nasion kminku parzymy wrzątkiem i dodajemy do buraczków. Następnie dodajemy 0,5 łyżeczki mielonego kminku, olej rzepakowy oraz zakwaszamy octem jabłkowym, dosładzamy cukrem i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe! :)

Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 24.01.2015 15:34
Robię podobnie i świetnie smakują :)
Ola1young 20.01.2015 15:39
pyszne do II dania :)
wyattearp 20.01.2015 14:40
pysznie wyglądają
Adamorek 20.01.2015 13:30
ale fajne buraki
wwwiolka 20.01.2015 12:44
Bardzo takie lubię.
Franciszek 20.01.2015 11:58
Świetny przepis
R'n'G Kitchen 20.01.2015 11:29
Uwielbiam buraczki. Pycha! :)
jagoda5913 20.01.2015 11:18
Wyprõbuję ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak