Pieczone bataty z boczkiem i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    3 szt
  • boczek wędzony

    10 cm
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • woda

  • folia aluminiowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Bataty dokładnie szorujemy z całego brudu, nakłuwamy nożem, a następnie owijamy w folię aluminiową. Do wysokiej, ale nie za szerokiej blachy wkładamy ziemniaki i zalewamy je do połowy wysokości ciepłą wodą.

2. Ziemniaki pieczemy ok 1 - 1,5h (zależy od wielkości), a na 10 minut przed końcem odwijamy folię i pozwalamy zarumienić się skórce. Jeżeli nie jesteście pewni, czy ziemniaki są gotowe, najlepiej jest w nie wbić patyczek i sprawdzić, czy są miękkie. W czasie pieczenia kroimy boczek na małą kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni i lekko wytopi.

3. Jeszcze gorące bataty wyciągamy z piekarnika i nacinamy je wzdłuż ostrym nożem. Chwytając dwa końce ziemniaka, lekko ściskamy je do środka tworząc tzw. łódkę. Ciepłe ziemniaki posypujemy boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Można też polać je śmietaną.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 22.10.2016 16:34
Wygląda smakowicie, ale czy słodycz batata gubi się tutaj?
Megi 06.05.2016 17:42
bardzo smaczny przepis
Adamorek 23.05.2015 13:48
bosko wyglądają
Ada-Gaba 04.04.2015 22:15
Smaczne danie
justynkag 01.04.2015 14:11
Ojej. U Ciebie same smaki, które mojemu mężowi odpowiadają. Chyba dodam Cię do obserwowanych, bo mi też odpowiadają
norweska20 30.03.2015 11:15
apetycznie się prezentuje
Pani Domu 25.03.2015 09:18
z chęcią bym spróbowała
VioletoweKucharzenie 24.03.2015 07:05
wyglądają rewelacyjnie!
caralajna 23.03.2015 18:49
kusząco wygląda
Ania321 23.03.2015 17:33
Smaczne danie, muszę wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat