Pieczona wieprzowina

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    1/ kg
  • smalec

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • marynata

  • ocet winny

    1/2 szklanka
  • cytryna

    1/2 sztuka
  • cukier

    1/2 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • goździki

    4 sztuki
  • sos

  • powidło śliwkowe

    1 łyżka
  • tłuszcz

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • bulion

    1 szklanka
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • pieprz czarny ziarnisty

    7 sztuk
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanka
  • ziele angielskie całe

    7 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso obłkadamy plasterkami cebuli i zalewamy marynatą na 5 dni. Codziennie przekręcamy. Wyjmujemy z marynaty, nacieramy solą i smażymy. masło topimy i mieszmay z mielonym jałowcem, polewamy mięso i zapiekamy, skrapiamy marynatą. Topimy 1 łyżke tłuszczu, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażke, dodajemy bulion i zagotowujemy aż sos zgęstnieje, dodajemy powidła oraz pozostała w pieczeni marynatę. Polewamy sosem pieczeń.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat