Pieczona szynka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szynka wieprzowa

    1,5 kg
  • rękaw do pieczenia

Marynata

  • woda

    2 litry
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • czosnek ząbki

    5 szt
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    4 łyżki

Obłożenie

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • przyprawa do mięs

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona szynka foto
Wszystkie składniki na marynatę zagotować i ostudzić marynatę.
Krok 2 - Pieczona szynka foto
Szynkę umyć i osuszyć .
Krok 3 - Pieczona szynka foto
Szynkę włożyć do zimnej marynaty i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Krok 4 - Pieczona szynka foto
Po 2 dniach szynkę wyjąć z marynaty umyć i osuszyć. Obłożyć przyprawami z obłożenia.
Krok 5 - Pieczona szynka foto
Szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 1h 15 minut w temp 190 stopni.
Justyna92
Szynkę można obwiązać sznurkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 12.10.2016 15:12
bardzo apetyczna
Iwusia 11.10.2016 22:51
lubię takie domowe szyneczki
Janina 11.10.2016 19:46
Pyszne i zdrowe mięsko;))
Konczi 11.10.2016 19:25
Prezentuje się przepysznie!
adelajda 11.10.2016 19:07
wiesz co jesz .:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat