Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1,5 kg
rękaw do pieczenia

Marynata

woda 2 litry
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
czosnek ząbki 5 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 4 łyżki

Obłożenie

Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Szynkę można obwiązać sznurkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na marynatę zagotować i ostudzić marynatę.
Krok 1 - Pieczona szynka foto
2
Szynkę umyć i osuszyć .
Krok 2 - Pieczona szynka foto
3
Szynkę włożyć do zimnej marynaty i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Krok 3 - Pieczona szynka foto
4
Po 2 dniach szynkę wyjąć z marynaty umyć i osuszyć. Obłożyć przyprawami z obłożenia.
Krok 4 - Pieczona szynka foto
5
Szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 1h 15 minut w temp 190 stopni.
Krok 5 - Pieczona szynka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 12.10.2016 15:12
bardzo apetyczna
Iwusia 11.10.2016 22:51
lubię takie domowe szyneczki
Janina 11.10.2016 19:46
Pyszne i zdrowe mięsko;))
Konczi 11.10.2016 19:25
Prezentuje się przepysznie!
adelajda 11.10.2016 19:07
wiesz co jesz .:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak