Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Prosty przepis na domowej roboty wędlinę.

Składniki:

Składniki:

szynka wieprzowa 1.5 kilograma
czosnek 3 ząbki
musztarda 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka

Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1.5 godziny. Po upieczeniu mięso obsypujemy majerankiem i zostawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak