Pieczona szynka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Prosty przepis na domowej roboty wędlinę.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • szynka wieprzowa

    1.5 kilograma
  • czosnek

    3 ząbki
  • musztarda

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1.5 godziny. Po upieczeniu mięso obsypujemy majerankiem i zostawiamy do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat