Pieczona polędwica wołowa z chrzanem jabłkowym i musem z suszonych pomidorów

Pieczona polędwica wołowa z chrzanem jabłkowym i musem z suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Polędwica wołowa to szlachetne mięso. W tym przepisie mięso zostało upieczone i podane z musem z suszonych pomidorów oraz chrzanem z jabłkiem na chrupiących grzaneczkach.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • polędwica wołowa

    1 kg
  • musztarda Czeska Prymat

    2 duże łyż.
  • ciabatta

    1 sztuka
  • chrzan jabłkowy Smak

    1 słoik
  • olej

    do smażenia

Marynata:

  • chili z solą morską

    1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy

    1 łyżeczka
  • tymianek

    0,5 łyżeczki
  • rozmaryn

    0,5 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżeczki
  • czosnek suszony

    0,5 łyżeczki
  • papryka wędzona

    1 łyżeczka

Mus:

  • pomidory suszone z ziołami Smak

    10 szt
  • kapary

    2 duże łyż.
  • orzeszki piniowe

    2 duże łyż.
  • czosnek w oleju z ziołami

    1 duża łyż.

Do dekoracji:

  • Jabłuszka kaparowe Smak

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy i mieszamy.

Mięso osuszamy, wiążemy sznurkiem, aby pozostał oczekiwany kształt, smarujemy musztardą i nacieramy mieszanką przypraw.

Tak przygotowaną polędwicę, smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.

Jeśli posiadamy sondę lub termometr kuchenny polędwica gotowa powinna mieć w środku 56 stopni C . 

Po wyjęciu układamy na desce, nakrywamy folią aluminiową  i po 5 minutach rozwiązujemy i kroimy w 2 cm kawałki.  

Tak przygotowaną polędwicę podajemy z grzankami, musem z suszonych pomidorów z chrzanem z jabłkiem. 

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Bardzo apetyczna polędwica, podana na grzankach do tego mus z suszonych pomidorów z chrzanem i jabłkiem smakowicie się komponuje.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat