Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
polędwica wołowa
1 kg -
musztarda Czeska Prymat
2 duże łyż. -
ciabatta
1 sztuka -
chrzan jabłkowy Smak
1 słoik -
olej
do smażenia
Marynata:
-
chili z solą morską
1 łyżeczka -
pieprz kolorowy
1 łyżeczka -
tymianek
0,5 łyżeczki -
rozmaryn
0,5 łyżeczki -
cukier trzcinowy
2 łyżeczki -
czosnek suszony
0,5 łyżeczki -
papryka wędzona
1 łyżeczka
Mus:
-
pomidory suszone z ziołami Smak
10 szt -
kapary
2 duże łyż. -
orzeszki piniowe
2 duże łyż. -
czosnek w oleju z ziołami
1 duża łyż.
Do dekoracji:
-
Jabłuszka kaparowe Smak
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy i mieszamy.
Mięso osuszamy, wiążemy sznurkiem, aby pozostał oczekiwany kształt, smarujemy musztardą i nacieramy mieszanką przypraw.
Tak przygotowaną polędwicę, smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.
Jeśli posiadamy sondę lub termometr kuchenny polędwica gotowa powinna mieć w środku 56 stopni C .
Po wyjęciu układamy na desce, nakrywamy folią aluminiową i po 5 minutach rozwiązujemy i kroimy w 2 cm kawałki.
Tak przygotowaną polędwicę podajemy z grzankami, musem z suszonych pomidorów z chrzanem z jabłkiem.
Komentarze (1)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
Bożena Matuszczyk
3 tygodnie temu