Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwica wołowa
700 gramów -
Musztarda rosyjska Prymat
1 łyżka -
cukier trzcinowy
1 łyżka -
pomidory suszone
50 gramów -
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak
8 ząbków -
kapary całe Smak
15 gramów -
orzeszki piniowe
40 gramów -
bagietka
1 sztuka -
oliwa
100 mililitrów -
chrzan jabłkowy Smak
1 łyżka
Do smaku:
-
Oregano suszone Prymat
-
Tymianek suszony Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Czosnek suszony Prymat
-
Chili z solą morską Prymat w młynku
Do dekoracji:
-
bazylia świeża
-
Jabłuszka kaparowe Smak
Sposób przygotowania
Do moździerza przesypujemy cukier, po 2 łyżeczki tymianku suszonego, czosnku suszonego i ziaren pieprzu kolorowego. Dodajemy do smaku sól morską z chili i całość dokładnie rozcieramy.
Polędwicę smarujemy dokładnie z każdej strony musztardą rosyjską. Starte przyprawy wysypujemy na deskę. Polędwicę obtaczamy w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Polędwicę obsmażamy z każdej strony.
Polędwicę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Do miski przekładamy suszone pomidory, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, marynowany czosnek, 2 łyżki oleju z marynowanego czosnku, orzeszki pinii, kapary. Doprawiamy do smaku oregano suszonym i solą morską z chili. Całość blendujemy.
Bagietkę kroimy na kromki i nakładamy na nie mus z suszonych pomidorów.
Polędwicę wyciągamy z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy na grube plastry i przekładamy na ręcznik papierowy.
Na talerzu układamy grzanki z musem z pomidorów suszonych, dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz jabłuszkami kaparowymi. Obok układamy plastry mięsa wraz z łyżką chrzanu jabłkowego. Całość możemy oprószyć solą z chili.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się